Felhasználói profilok, eszköztár beállítások

Az Active Inspire program, azaz a Promethean interaktív tábla tananyagszerkesztő és lejátszó szoftvere lehetőséget biztosít arra, hogy a rendelkezésünkre bocsájtott eszközöket aktuális feladatunkhoz igazítsa. Mire is gondolok? Egy matematika tanárnak teljesen más kellékek kell, hogy kéznél legyenek, mint mondjuk egy nyelvtanárnak. Utóbbinak biztosan nincs szüksége körzőre, vagy szögmérőre, míg egy, a síkidomokról szóló matematika órán ezek bizonyára nélkülözhetetlenek.
Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy irodai szék beállítását. Mindent lehet szabályozni:
  • az ülés, a támla és a karfa magasságát,
  • a támla és az ülőfelület dőlését.
Itt is minden beállítható, de eleve közel optimális hangolt kiinduló szituációkkal lehet indulni. Most azt fogjuk megnézni, hogyan és milyen kezdeti helyzetek közül lehet választanunk.

Felhasználói profil váltása

Amennyiben a címbeli feladatot akarjuk végrehajtani, az alapesetben a képernyő jobb oldalán lévő eszköztár (irányítópultnak is hívják) felső sorában a balról a második ikonra kattintsunk rá, majd válasszuk ki a feladatunkhoz legjobban illeszkedő profilt.

Itt lehet felhasználói profilt váltani
A nevükben gyakorlatilag mindent elmondó lehetőségek a következők:
  • táblánál,
  • matematika,
  • média,
  • nyelvek,
  • szerzői munka.

Eszköztár áthelyezése

A program arra is biztosít lehetőséget, hogy: az eszköztárat áthelyezzük:
  • Balra;
  • Jobbra, ami a kiinduló helyzet;
  • Alulra, amely alsó tagozatban lehet szerencsés, mert másként a gyerekek nem érik el. Igazság szerint erre jobb megoldás is létezik (Actíve Primary, erről majd később, mégpedig itt lesz szó);
  • Felülre. Ha ide átrakjuk, akkor azt az ikont, ahonnét a különböző pozíciókat ki lehet választani, szinte biztosan nem fogjuk elsőre megtalálni, és így visszarakni sem tudjuk az eszközárat. Nos, az erre szolgáló ikont a jobbról a második pozíción keressük;
  • Illetve bárhová máshová (ez az úgynevezett "lebegő" helyzet). Ha ezt akarjuk, akkor az eszköztárat a tetején lévő sötétszürke részénél megfogva húzzuk a kívánt helyre.
Egyébként szerintem a legjobb helye jobb oldalon van, nem véletlenül az a gyári beállítás!

Az eszköztár automatikus elrejtése

Ha az eszköztárat valamelyik oldalra rakjuk, akkor azt is kérhetjük, hogy az eszköztár csak akkor látszódjon teljesen, ha szükségünk van rá, egyébként diszkréten húzódjon szinte teljesen félre. Éppen hogy csak egy csík lógjon be belőle a képernyőre. Ehhez a tetején jobb oldalon lévő, rajzszeget szimbolizáló ikonra kell kattintanunk. Ha elbújik az eszköztár, de nekünk szükségünk lenne rá, akkor álljunk rá a képernyőre belógó részére, és újra teljes terjedelmében látható lesz. Ha ezt a "rejtőzködő" viselkedését meg akarjuk szüntetni, akkor kattintsunk csak ismét rá a "rajzszegre" a jobb felső sarkán.

Eszköztár összezárása

Táblai munkánál gyakran tényleg nagyon útban van az eszköztár, ezért ennek kiküszöbölésére az automatikus elrejtés mellet még egy további lehetőség is a rendelkezésünkre áll, az eszköztár összezárása. Ezt a felső, sötétszürke rész eddig még nem tárgyalt középső ikonjával, a felfelé mutató nyilacskával tehetjük meg. Ha ismét le szeretnénk nyitni, ugyanide kell kattintanunk.

Saját gombok

Ne gondoljuk, hogy erre már csak a profiknak lesz valószínűleg szüksége. Arról van szó, hogy saját gombokat is elhelyezhetünk az eszközáron, mégpedig egy harmadik oszlopban. Pontosabban nekünk nem is kell ezzel foglalkozni, mert amennyiben egy olyan funkciót használunk, melyet csak a menüből lehet elérni, akkor az ikonját automatikusan odarakja a program a harmadik oszlopba. Ez egy kicsit olyan mint a Windows Start menüje: amelyik programokat használjuk, azok maguktól bekerülnek a Start menübe. Ezt a harmadik, további általunk használt, de eredetileg az eszköztáron nem meglévő eszközikonokat tartalmazó oszlopot megjeleníteni ugyanott lehet, mint ahol az eszköztár helyzetét megadhatjuk: a tetején lévő sötétszürke színű sáv bal szélső ikonjára, majd a "Megjelenítés" feliratra  kell kattintani (szerintem - legalábbis nálam - kissé hülyém működik, mert akkor látható a harmadik oszlop, ha a "Megjelenítés" nincs kipipálva).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése